Wysoki cholesterol jest coraz częstszym problemem zdrowotnym naszego społeczeństwa i w zasadzie nawet nie tylko w grę wchodzą osoby w podeszłym wieku, lecz nierzadko i bardzo młodzi, którzy decydują się na pracę w nienormowanym trybie zbyt częste jedzenie fast foodów czy też używki w postaci papierosów. Nie tylko jednak to powoduje gwałtowny wzrost cholesterolu. Jego poziom skacze także bardzo często przez włączanie zbyt dużych ilości produktów spożywczych do jadłospisu, które są przyczyną rośnięcia słupka cholesterolu. O jakich artykułach spożywczych mowa? Sprawdź w dalszych częściach.
Kiedy cierpisz na zbyt duży cholesterol, obowiązkowo powinieneś skrupulatniej przyjrzeć się swojej codziennej diecie. Kluczowe jest to, aby nie przesadzać z szeregiem produktów, jakie są dla osób z wysokim cholesterolem po prostu zbyt szkodliwe. Badania na temat tego, co zaleca się z diety na stałe wykluczyć przeprowadzone zostały między innymi przez amerykańskich ekspertów.
Na pewno zdecydowanym numerem jeden w tej dziedzinie są jajka. Wszystko przez znajdujące się w nich żółtko, które obfituje w cholesterol. Jeżeli zjemy zaledwie jedno większe rozmiarowo jajko, możemy zafundować swemu organizmowi ponad dwieście mg cholesterolu jednorazowo! Co więcej, zwiększenie liczby jedzonych jajek w stałej diecie przeciętnego człowieka nawet z aktywnością fizyczną i pracującego, powoduje zwiększenie ryzyka zachorowalności na dolegliwości sercowe oraz problemy naczyniowe. Dowiedli tego w swych badaniach naukowcy z Northwestern University’s Feinberg School of Medicine znajdującego się w Chicago.
Artykuł dzięki: